Nediskusiobilumas

Jau kažkur esu vartojęs tą gremėzdišką, savo paties „nusikaltą“ ir lietuvių kalbai, žinoma, nesėkmingai bandomą siūlyti terminą. Ir svarstęs apie tuo terminu mano įvardijamą reiškinį.

Dar sykį prie jo grįžtu.

Dabar daug kalbama apie tai, kad reikia ieškoti sutarimo, konsensuso, diskutuoti, dialoguoti, bendrauti. Puiku. Sutinku su tokia strategija šimtu procentų. Bet yra atvejų, kai diskusiją, dialogą ar pan. aš nutraukiu akimirksniu; ir kitiems siūlau taip daryti. Pavyzdžiui, jei pašnekovas su universitetiniu išsilavinimu pradeda agresyvias ar ir ne tokias agresyvias kalbas apie pasaulines žydų sąmokslo teorijas. Arba jei toks pat, t. y. man intelektiškai atrodęs tolygus pašnekovas pradeda apie parapsichologijas, astrologijas, būrimus iš kortų, iš delno etc. kalbėti kaip apie rimtus dalykus. Arba kai pradeda man aiškinti, kad dabar viskas yra grindžiama vien prekiniais santykiais: sykiu ir menas, kultūra, moralinės vertybės, mokslas, studijos… Diskusijas tokiais atvejais aš laikau bergždžiu laiko gaišimu. Būtent tai ir yra nediskusiobili situacija – kada tavo pašnekovas bando įrodyti, kad juoda yra balta. Tau belieka nutilti, nes su daltoniku diskutuoti beviltiška. Tiesiog reikia pasitraukti iš pokalbio, prieš tai aiškiai parodžius, kad tau juoda ir yra juoda: t. y. kad žydų sąmokslo teorijos yra vaikiškos fantazijos, kad įvairūs būrimai yra alogiškos sąmonės bei savimonės padariniai ir t. t.

2012 m. balandžio 22 d.

8 komentarai:

  1. Labai vykęs ir reikalingas terminas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai jau dirbtinis zodis. Kodel netinka "nedisktuotina" ? Zinoma, niekada nebus jokio bendro sutarimo kai abi puses remiasi tikejimu, todel tokiu atveju nera diskutuotinu klausimu - tera pareiskimai. O siems netaikomos diskusiju taisykles, nes jie siais laikais geriausiai traktuojami, kaip poziurio reklama. Niekas nediskutuoja su reklamomis - nera prasmes.
    is kitos puses, man keistas bandymas lietuviskai sujungti du (gal) angliskus zodzius - "discussion" ir "able". Manau, kuriant naujazodzius geriau rinktis labiau lietuviskus, bet pasiulyt neturiu ko si karta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai jau taip: koks nors lietuviškas termino-žodžio variantas būtų daug geriau, bet kad nesugalvojau tokio.
      Ir geriausia būtų "nediskusiobilių" situacijų neapturėti - bent jau su savo rato žmonėmis, t.y. nenustėrti iš nuostabos, kai XXI amžiuje Europos 'vidury' koks akademinės terpės žmogus rimtai prabyla apie parapsichologiją ar astrologiją kaip apie akademinius mokslus ar ima samprotauti apie humanitarinius tyrimus vien tik kaip apie prekinį reiškinį.

      Panaikinti
  3. Man šis žodis labiau nurodo tai, kad tariama diskusija yra "iš prigimties" beviltiška... Kai viskas visur kreiva.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Mindaugai, iš esmės tas žodis apie beviltišką diskusinę padėtį.
      O apie tai, kaip viskas visur kreiva, žiūrėk čia: http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/article.php?id=58323142&categoryID=10459539

      Panaikinti
  4. Ar čia diskusiobilumo pavyzdys? Nes man čia kažkos marmalas ar tai koks plovas- šio bei to po šiek bei tiek... :(

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip, jis ten pasakoja, kaip viskas kreiva. Tik man iš principo nepatinka jo juodas matymas. Tik va komunistų jei nerinktų ir viskas stotų pamažėl į savo vietas :)

    AtsakytiPanaikinti