Dėl poetinio ir pilietinio-politinio raštingumo

Kyla daug klausimų, nepasitenkinimo, net erzelio, pykčio dėl siūlymo Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos pavadinimą, kuris yra tapęs ilgamečiu ir gerai atpažįstamu puikios mokyklos „prekės ženklu“, keisti į Vasario 16-tosios ar panašų. Deja, tiesiog plika akimi matyti tokia bėda ir ne mažesnė gėda, kad didžioji dauguma abiejų pusių diskutantų nėra skaitę to, ką J. Janonis parašė. Ypač – ką jis nuoširdžiai įsitikinęs parašė savo neilgo, intensyvaus gyvenimo pabaigoje: eilėraščius, laiškus, pasvarstymus lietuviškai, rusiškai…

Perskaitykite, mielieji žmonės. Tiesiog pasiimkite jo išsamiausius raštus, prisėskite kurį savaitgalį ir atidžiai, ramiai perskaitykite.

Tada sąžiningai ir tyliai patys sau (tik sąžiningai ir tik patys sau!) pamėginkite atsakyti į vieną vienintelį klausimą: ar pavyksta įsivaizduoti Julių Janonį toje pat barikadų pusėje, kurioje nuo 1918 m. vasario 16-tos buvo šią mokyklą baigę ir dabar mokyklos „tvoroje“ pagerbiami signatarai Mykolas Biržiška, Jonas Vileišis, Steponas Kairys ir Alfonsas Petrulis? Ar vis dėlto – priešingoje pusėje?

O jau po to, nemeluodami savo sąžinei, diskutuokite ir spręskite, ar tikrai norite, kad šio asmens vardu ir toliau būtų vadinama viena geriausių visų laikų miesto mokyklų, ar tokio noro visai nejaučiate arba nebejaučiate. Ir lai Dievas jums padeda nemeluoti sau.


2017-11-01

3 komentarai:

  1. Dar labai pravartu būtų perskaityt Jurgio Jašinsko knygą „Julius Janonis: poetas ir revoliucionierius (Chicago, 1975), kur užlopytos visos Janonio biografijoj sovietmečiu buvusios skylės; Šiaulių viešojoj Višinskio bibliotekoj yr, šifras S37681.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kalbant apie menininkus ir jų nuopelnus (o kartu ir jų įamžinimą), klausimas "kas kurioj barikadų pusėj", matyt, apskritai nesvarstytinas. Ne dėl to jie svarbūs. O jei vien dėl to - anokie jie menininkai.
    Tad ir į Janonį pirmiausia derėtų žiūrėti kaip į žmogų, kuris itin daug prisidėjo prie lietuvių poezijos modernėjimo. Ar davė jis ką reikšmingo būsimai revoliucijai (o juolab, ar būtų davęs ateityje) tikrai suabejočiau, nors tai ir nėra svarbu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gerbiamas Anonimiškas, (1) Janonis prie lietuvių poezijos modernėjimo prisidėjo nedaug; (2) Stalino laikais jis gimnazijos pavadinimu „įamžintas“ buvo tikrai ne todėl, kad buvo menininkas, poetas, bet pirmų pirmiausia dėl ideologinių savo „nuopelnų“; (3) jei mokyklas vadintų pagal tai, kiek kuris poetas prisidėjo prie lietuvių poezijos modernėjimo, Lietuvoje turėtume daug (daug) H. Radausko vardo mokyklų; (4) o Jūs vis dėlto išpildykite tai, ko šiuo įrašu nuoširdžiai prašau: tiesiog prisėskite kurį savaitgalį ir atidžiai, ramiai paskaitykite J. Janonio tekstus, ypač 1916–1917 metų, nes (spėju), kad šį komentarą prie įrašo, prašančio skaityti, parašėte neskaitęs.

    AtsakytiPanaikinti