Įrodymas-2, kad „prie sovietų buvo geriau“

[Rokiškio Rabinovičiaus (Ričardo Savukyno) paprotintas [žr. jo komentarą] įrašą naikinu ir atsiprašau visų, kuriuos dėl savo nežinojimo juo suklaidinau].

3 komentarai:

  1. Viskas čia tvarkoje su tais skaičiais - tai būtent adityvinė, o ne subtraktyvinė numeralo 4 forma yra naudojama laikrodžiuose. Nors per porą tūkstančių metų adityvinė forma įprastoje vartosenoje praktiškai išnyko (o ji irgi, beje, korektiška - ir IIII, ir VIIII yra Senovės Romoje naudoti variantai), laikrodžiuose ji liko ir yra toji tradicinė, o subtraktyvinė forma naudojama tik skaičiui 9. Žodžiu, viskas čia kaip turi būti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui. Mat 'IIII' vietoj 'IV' masinio vartojimo produkcijoje ir apskritai savo gyvenime tesu matęs vienintelį kartą: šiame laikrodyje. Išsilavinimo spragos, kurias tenka lopyti iki gyvenimo galo.

      Panaikinti
    2. Na, ne tokios čia ir spragos - romėniški skaičiai gana retai būna, tad ir nepasitaiko, o daugelis lievų laikrodžių gamintojų (taip pat ir sovietinių) neretai naudoja ir subtraktyvinę formą, kuri nėra tradicinė. Čia toksai požymis tiesiog - ar laikrodžių gamintojas pats apie laikrodžius kažką bent nuvokia - jei 4 valanda užrašyta, kaip IV - reiškia, kad nelabai, o jei užrašyta kaip IIII - reiškia, kad visgi bando laikytis tradicijos :-)

      Panaikinti