Inter-studia humanitatis: 1–12 nr.

Šiaulių universiteto Humanitariniame fakultete leidžiami keli mokslo žurnalai: Filologija, Acta humanitarica universitatis Saulensis, Kalbos aktualijos, Inter-studia humanitatis. Šįkart trumpai apie pastarąjį. Priežastis – jau išėjo visas tuzinas jo numerių. Paaiškinimas etnografiško pobūdžio leksikos nebesuprantančiam jaunimui: tuzinas yra dvylika, o tai toks truputį magiškas, kita vertus, lietuvių tradicijoje „fiksuotas“, dėl to bent minimaliai čia pažymėtinas skaičius. Kaip provincijos (regioninio?) universiteto fakultetui, kuris pasižymi šiokiu tokiu, nors gal ir didžiausiu visame universitete disidentizmu mokslo konjunktūros atžvilgiu, tuzinas numerių yra tikrai nemažai, gal net daug. Laikyčiau didžiuliu fakulteto laimėjimu, jeigu per artimiausius 5–7 metus pasirodytų dar tuzinas numerių.

Tuzino proga truputis netolimos – jau cituotinos – istorijos.

Pirmame Inter-studia humanitatis numeryje, kuris išėjo 2004 metų gale, žurnalo sumanytojas, iniciatorius ir pirmasis jo redaktorių kolegijos pirmininkas prof. Gintautas Mažeikis „Pratarmę“ pradėjo taip:

Inter-studia humanitatis – tai modernus integralios humanitarinės pakraipos žurnalas (preciziškai kalbant jį reikėtų vadinti tęstiniu mokslo leidiniu), siekiantis puoselėti bei plėtoti šiuolaikinius interdisciplininius filosofijos ir literatūrologijos, sociokultūrinės antropologijos ir menotyros tyrinėjimus, apmąstymus, eksperimentinius modelius. Šiame mokslo žurnale kviečiama rašyti struktūralizmo ir poststruktūralizmo, postmodernių interpretacijų ir polimetodologizmo, kultūros ir postkolonializmo studijų, feminizmo ir kino kritikos, kvir (queer) teorijų ir psichoanalitinių interpretacijų, neomitologijos, įsivaizduojamos teologijos ir kitomis panašiomis temomis. Žurnalo tikslai: integruoti, transformuoti, deformuoti humanitarines disciplinas, inicijuoti naujus tyrinėjimus ir projektus, atsiliepiant į informacines, technologines, politines pasaulio permainas, į globalizacijos iššūkius. Tiesa, žurnale bus siekiama išlaikyti ir tą iniciatyvą, tuos konceptualius, idėjinius proveržius, tą vertybių saugą, kuri tradiciškai siejama su humanistiniais idealais.
<…>“

Ambicingi užmojai? Taip, nes gal tik ketvirtadalis ar net penktadalis jų tuose dvylikoje numerių tėra realizuota. Bet taip turbūt ir turi būti: reikia užsibrėžti keliskart daugiau nei bus pasiekta, antraip pasiekta nebus nieko. O dabar, manau, pasiekta tam tikra dalis, kad ir penktoji dalis, bet yra. Kviečiu užeiti į Inter-studia humanitatis internetinę svetainę, į žurnalo numerių „pdf“ archyvą ir patiems įsitikinti ar gal apsivilti tais pasiekimais.

Čia rašau kaip dabartinis Inter-studia humanitatis redaktorių kolegijos pirmininkas, t. y. kaip aiškiai suinteresuotas asmuo, bet nė nemanau to slėpti.

2011 m. gruodžio 28 d.



2 komentarai:

  1. Jūsų pateiktos nuorodos ne(be)veikia: Access forbidden!

    Bet susiradau per gūglą pažiūrėti. Pastebėjau, kad iš ŠU mokslinių žurnalų (Inter-studia humanitatis irgi) neleidžiama kopijuoti. Čia sąmoningai taip?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Inga,
    čia kažkokios techninės kliūtys, tikiuosi, laikinos. Šiaip jau puslapis turėtų veikti ir kone visų numerių 'pdf'us' turėtų lengvai atidaryti, leisti juos kopijuotis į savo kompiuterį. Pasiaiškinsiu su savo kolega, kuris svetainę administruoja.

    AtsakytiPanaikinti