„Lietuva yra gulagas be spygliuotų vielų“

Ne vieną kartą mane yra privertę suklusti ir keistai pasijusti buvusio šiauliečio, dabar KTU profesoriaus Gedimino Merkio samprotavimai: ir rašytiniai, ir audiovizualiniai (pastaruosius, pavyzdžiui, žr. ČIA).

Todėl buvau suintriguotas gavęs kvietimą į praėjusią savaitę Šiaulių miesto savivaldybėje suplanuotą seminarą-diskusiją „Šiaulių miesto raidos 2015–2024 metais vizija žmogiškųjų išteklių požiūriu“, kurio pagrindiniu pranešėju buvo pasikviestas prof. Merkys. Vyliausi, kad pavyks kai ką išsiaiškinti, padiskutuoti.

Deja, aplinkybės susiklostė taip, kad į seminarą-diskusiją nueiti negalėjau. Tad buvo smalsu bent pasidomėti, ką apie renginį praneša žiniasklaida. Išsamiausią pranešimą radau „Šiaulių naujienose“ (2014-04-04) publikuotame Mindaugo Laurinaičio straipsnyje „Profesorius G. Merkys: Šiauliuose nuopuolio nėra, trūksta tik matomų lyderių“.

Jį perskaitęs ir žinodamas, kad M. Laurinaitis yra tikslus žurnalistas, kuriuo pasitikėti galima, nutariau, kad į seminarą-diskusiją nenuėjęs turbūt nieko nepraradau.

M. Laurinaitis rašo:

„G. Merkio nuomone, atkūrus šalies nepriklausomybę, nebuvo atpažintos problemos, buvo sudarkyta mokesčių sistema, sudaryti motyvacijos neskatinantys ir pridėtinės vertės nekuriantys atlyginimai.
"Lietuva yra gulagas be spygliuotų vielų. Jaunimas išvažinėjo, liko vyresni, kurie dar kažką svarsto. Pavyzdžiui, po karo Vokietija atsikūrė nuo nulio. Ką turi Lietuva? Tik pažadus didinti algas ir slepiamus mokesčius. Milijonieriai sumoka mažesnius mokesčius nei paprasta mokytoja", - teigė G. Merkys.“

Supratau, kad po prelegento fundamentinio sakinio „Lietuva yra gulagas be spygliuotų vielų“ ir mano akademinė-diskusinė logika, ir elementarioji logika kaipo tokia „pakibo“.


2014-04-08

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą