Stalo indai ir įrankiai 1956 m.

Nuo vaikystės tėvų namuose atmenu storą kulinarinę knygą. Jos pradžią, keliolika puslapių, esu prikeverzojęs pieštuku, matyt, tada, kai tik pradėjau pieštuką nulaikyti. Dabar toji knyga metai iš metų ramiai sau gyvena mūsų virtuvės spintelėje, bet vakar vakare kažkaip „užkliuvo“ už rankos.

Po ilgo ilgia-a-ausio laiko pasidomėjau: tai 1956 metais Valstybinės politinės ir mokslinės literatūros leidyklos (!) leista tūkstančio receptų knyga Valgių gaminimas, kurioje yra labai daug aktualumo nė kiek nepraradusių naudingų patarimų, bet yra ir dabar keistokai atrodančių dalykų. Pavyzdžiui, ištraukėlė iš skyrelio „Stalo indai ir įrankiai“:

Kasdieniniai stalo indai dažniausiai esti fajansiniai ir stikliniai, o valgymo įrankiai – metaliniai. Po kiekvieno valgio jie švariai išplaunami, iššluostomi ir sudedami į indų spintą.

Kasdieniniam vartojimui stalo indų reikia turėti ne mažiau kaip po vieną komplektą kiekvienam šeimos nariui. Komplektą sudaro:

gili lėkštė sriubai                                   24 cm diametro;
negili lėkštelė antrajam patiekalui         24   “        “
užkandinė lėkštelė                                 20   “        “
duoninė lėkštelė                                    17,5   “        “
arbatinė lėkštelė ir puodelis arba stiklinė, peilis, šakutė, šaukštas, šaukštelis, indelis kompotui, kisieliui ir kt.

Be šių kiekvienam valgytojui skiriamų indų, reikia turėti indų ir valgiams ant stalo padėti, pavyzdžiui: indas (vaza) sriubai, pusdubeniai antrajam patiekalui, pusdubeniai šaltiems valgiams, salotinės, kavinukas, cukrinė, indelis pienui, taurelės kiaušiniams, druskinės, indai garstyčioms, krienams, samtis sriubai ir kai kurie kiti indai, parenkami pagal šeimininkės norą.“

Jei tiek visko kiekvienąsyk ant stalo prisikrautume namie (dar klausimas, ar tilptų?), turbūt kasdien jausčiausi lyg valgąs-iškylaująs restorane. O čia juk 1956-tų LSSR'o žmogui.

2012-01-25


4 komentarai:

  1. Regis, tie kasdieniai indai turėtų būt dedami vienas į kitą / ant kito, tad vietos ne per daugiausiai užimtų – dvi stirtelės + įrankiai; o gal ir klystu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie tai net nepagalvojau. Prastas iš manęs kulinarinio etiketo žinovas.

      Panaikinti
  2. Prisiminiau irgi šią knygą iš vaikystės. Paskambinau mamai, ar dar turi.
    Paieškojo ir rado.

    AtsakytiPanaikinti