Lituanistai Seime

Ar esate ką nors girdėję apie tokią Lietuvos Respublikos Seimo narę Zitą Užlytę, iškeltą tokios Tautos prisikėlimo partijos, išrinktą Alytaus (nr. 30) apygardoje? Metro idėjos paramos parlamentinė grupės narę (pasirodo, Seime esama ir tokių grupių), o visai neseniai, nuo 2011 m. gruodžio 20 dienos, jau Krikščionių partijos frakcijos seniūno pavaduotoją!

Man šiuo atveju įdomiausia ir svarbiausia tai, kad ji yra baigusi lituanistikos studijas ir į dar 2008 m. spalį žurnalistės užduotą klausimą, kokie yra jos mėgstamiausi rašytojai, atsakė:

„Man labai artimi poeto Justino Marcinkevičiaus eilėraščiai. Patinka lietuvių klasika – Žemaitės, Vinco Krėvės kūriniai. <…> Patiko Robino Sharmos „Vienuolis, kuris pardavė Ferrarį“, Colleen McCullough „Erškėčių paukščiai“.“

Žemaitė, Marcinkevičius… čia viskas suprantama ­– profesinė-pareigybinė inercija žmogaus, kuris tuo metu dirbo lietuvių kalbos mokytoju. Bet ką begalima pasakyti apie prie valstybės vairo sėdančius/sėdinčius lituanistus, t. y. žmones, gavusius filologinį (!) išsilavinimą, kuriems patinka McCullough „Erškėčių paukščiai“?!! Nieko, ogi visai nieko. Arba aš čia jau visiškai nieko nebesuprantu…
P. S. Dėl literatūrinių šiuolaikinių lituanistų (ir studijuojančių, ir baigusių) prioritetų ir pomėgių yra tekę nustebti ne kartą, bet ne taip radikaliai.

2012 m. sausio 18 d.

5 komentarai:

  1. Čia beveik, kaip šiuolaikinių filosofų mėgstamiausia knyga "Sofijos pasaulis", o antropologų - Carlos Castaneda ar Indiana Jones :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Carlos'o Castanedos knygos apie don Chuano mokymą palyginus su Colleen McCullough „Erškėčių paukščiais“ yra nepasiekiama viršukalnė :)

      Panaikinti
  2. ..kadangi neteko skaityti tų "Erškėčių paukščių", negaliu ginčytis. Bet sudomino kokio ten "kalibro" skaitalas, visgi lituanistės skonio :) A.J.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gal ir negražu, bet kad dėmesys pats atsikreipė: na, VPI absolventė.
    O va ta paramos grupė tai sudomino; pradžioj net nesuprantu, ką jie remia (nes perskaičiau: mètro), tik paskui susipratau – metrò [Vilniuj] idėją; bet ar tai ne savivaldybės reikalas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turbūt savivaldybės. Bet kaip smagu jai iš Seimo padėti :)

      Panaikinti