Apie latvius ir „Dievų mišką“

Savireklamuoju straipsnį „Latviai Dievų miške. Dievų miškas Latvijoje“, kuriame yra atsakymai ir į tokius klausimus:

a) koks „Dievų miško“ sakinys „nesiverčia“ į latvių kalbą (ir į rusų, lenkų… kalbas) ir kodėl?

b) kaip į „Dievų miško“ latviškąjį vertimą reagavo Latvijoje gyvenę buvę Štuthofo koncentracijos stovyklos kaliniai?

c) kaip žemiau cituojamą „prišliaužimo“ situaciją 1969 metais aprašė pats „vienas latvelis, jaunas toksai bernužėlis“ Voldemaras Graubė (Voldemārs Graube)?

Prišliaužė prie manęs ir vienas latvelis, jaunas toksai bernužėlis, Stutthofe išsėdėjęs ištisus metus, temokėjęs kalbėti tiktai latviškai – ir tai labai negausiai. Jis dabar turėjo pleuritą, aukštą temperatūrą, eiti taip pat nebemokėjo. Nuo Bratkės akių jis buvo pasislėpęs po eglele – taip ir išliko gyvas.
(Balys Sruoga „Dievų miškas“)


2017-02-12

3 komentarai:

  1. Puikus straipsnis (kaip buv. redaktorius sakau: ir įdomus, ir nuoseklus, ir moksliškumo nepersūdyta). Labai ačiū.
    Skaitydamas, kaip latviai, irgi buvę Stutthofe, vertino Sruogos Dievų mišką, iškart prisiminiau Vladislovą Telksnį, kuriam taip pat užkliuvo Sruogos, kaip lagerio „aristokrato“, laikysena, kad – priešingai nei kun. Stasys Yla – gal net aukšto žvelgęs į „paprastus“ kalinius, kuriems buvę daug sunkiau išgyventi be tų privilegijų, kurias turėjusi „aristokratija“. Būtent požiūris į Sruogą, manyčiau, buvo gal net svarbiausia priežastis, kodėl jo atsiminimai išėjo tik 1990-ais.
    Beje, Sruogos kandžios ironijos verta situacija (žmona ir dukra, aišku, stengėsi): atsiminimų rinkiny Balys Didysis Telksnio nuomonės apie Sruogą Stutthofe, aišku, nerasime, bet yr tekstas, kuriame aiškinama, kad Telksnys „klaidingai“ prisimenąs.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už gerą žodį, Virginijau.
      Gaila, bet V. Telksnio atsiminimų nesu skaitęs.

      Panaikinti
    2. Kamino šešėlyje, 1990, 2-as leid. 1996.
      Beje, teko asmeniškai su juo bendraut, paskutiniu gyvu lietuviu, buvusiu Stutthofe; vis kartkartėm galvoj suskamba, kaip jis prisiminė ir pacitavo savo, kaip kalinio, prisistatymą. (Turiu to pokalbio įrašą, bet nieko daugiau ir nepadariau).

      Panaikinti