Vardas „Vigmantas“: atvejo pri(si)statymas

Be tikrojo savo vardo Vigmantas esu (vien raštu!) per savo netrumpą gyvenimą buvęs įvardytas kaip:

Vidmantas
Vygmantas
Vigimantas
Vygimantas
Vygymantas
Vigymantas
Vygintas
Vygantas
Vygandas
Vigmandas
Vygmandas
Vigimandas
Vygimandas
Vigymandas
Zigmantas

Žodinių įvardijimų nefiksavau.

Iš pasakojimų žinau, kad pagal išankstinį tėvų susitarimą turėjau būti Vidmantas. Tėvui, einančiam Užvenčio šaligatviais nuo namų Kolainių gatvėje iki gimimo liudijimo išdavimo punkto (nežinau, kur jis tada Užventyje buvo ir kaip tiksliai vadinosi, bet tikrai žinau, kad tai galėjo būti apie 150–300 m. atstumas), „d“ kažkaip persikeitė į „g“: iš Vidmanto likau Vigmantu.

Man tai iki šiol patinka.

Vardų statistikos lentelė nuo 1899 m. rodo net 8842 Vidmantus ir tik 35 Vigmantus. Kas, kad, kaip įsivaizduoju, visi 35 buvo/tebėra pervardinėjami, bet yra vienetiški, o ne tūkstantiški! J

Užrašytas Knygose Vigmantu tapau tryliktoje savo gyvenimo dienoje, t. y. 1965 m. kovo 25-tą, gimimo dokumentas išduotas 26-tą – prieš 49 metus.

O 1965 m. kovo 20-tą (šeštadienį) Šiaulių laikraštis „Raudonoji vėliava“, tada buvęs Lietuvos komunistų partijos Šiaulių miesto komiteto ir Šiaulių miesto Darbo žmonių deputatų tarybos organu ir kainavęs 2 kapeikas, publikavo vietinio literato J. Butos eilėraštį „Kitų mums prieplaukų reikia“:













Įsiklausykim į paskutinį posmą:

Visatos ramybę suardę,
Laivais, palydovais, raketom,
Parvešim naujagimiui vardą,
Ir bučinį žmonai – žvaigždėtą…

Eilėraštis unikaliai operatyviai sukurtas ir publikuotas ta proga, kad sovietinis kosmonautas Aleksejus Leonovas prieš dvi dienas, t. y. kovo 18-tą, pirmasis iš žmonių giminės dvylika minučių pabuvojo atvirame kosmose.

Ir kažkaip taip susisiejo man „d“–„g“ perkaita su vardo naujagimiui iš kosmoso „parvežimu“ (ar: parskraidinimu?).

Juokai, žinoma, visa tai.

Tuo labiau, kad tuo pat metu, kai šiauliškis literatas J. Buta sunkiai eilėkališkai brovėsi „per kosminių dulkių pūgą“, laisvoji Europa linksminosi Eurovizijoje. Kaip tik kovo 20-tą (šeštadienis!) Euroviziją laimėjo Liuksemburgo atstovė France Gall, atlikusi naivią prancūzišką dainelę „Poupée de cire, poupée de son“ – paklausykim.

2014-03-26 

3 komentarai:

  1. Smagumėlis, Vigmantai Vidmantai Vygmantai Vigimantai Vygimantai Vygymantai Vigymantai Vygintai Vygantai Vygandai Vigmandai Vygmandai Vigimandai Vygimandai Vigymandai Zigmantai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. jė, taip pat vargstu su retu vardu:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, ar tik nebūsi skaitytų savo vardo variantų čempionas, nes kitiems telemta džiaugtis tik vienu kitu:)

    AtsakytiPanaikinti